Dobre bakterie – probiotyki

Dobre bakterie – probiotyki

Ostatnio modne stało się mówienie o probiotykach. Coraz to nowsze produkty reklamowane w telewizji mają podkreślaną zawartość tych dobrych bakterii. Wiele się o tym mówi, ale probiotykow nie wynaleziono teraz, są one z człowiekiem już od dawna. Probiotyczne bakterie pełnią w organizmie wiele ról. Przebywając w organizmie człowieka, stanowią florę fizjologiczną błon śluzowych organizmu, regulują pracę jelit, podnoszą odporność, zapobiegają biegunkom i występowaniu alergii. Bakterie te ulegają zniszczeniu z różnych przyczyn, np.: antybiotykoterapia, nadużywanie alkoholu, przewlekły stres, czy nieodpowiednia dieta. Najprościej uzupełnia się bakterie poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Do probiotycznych produktów żywnościowych należą przede wszystkim produkty mleczne, takie jak: biojogurty, maślanka, kefir, serki i mleko acidofilne. Bakterie probiotyczne można również zażywać w postaci farmakologicznej. W aptekach można kupić różne pastylki, czy kapsułki, lub proszki dla dzieci rozpuszczalne w mleku czy wodzie. Są one dostępne bez recepty. Stosuje się je jako leki pomocnicze w trakcie leczenia antybiotykami, w przypadku występowania biegunek, a także w grzybicach i drożdżycach przewodu pokarmowego. Cena tych środków jest stosunkowo wysoka, tak samo jak produktów z prebiotykami. Stosowanie odpowiedniej, zbilansowanej diety na co dzień sprawia, że nie jest konieczne dodatkowe łykanie prebiotyków.