Gdy mamy za wysokie ciśnienie

Gdy mamy za wysokie ciśnienie

Nadciśnienie tętnicze to schorzenie groźne nawet dla życia, bowiem jest często powodem wystąpienia wielu innych chorób, w tym i chorób serca. Kolejna kwestia to coraz powszechniejszy problem, bowiem kraje o dobrze rozwiniętej cywilizacyjnie sferze życia borykają się z tak zwanymi chorobami cywilizacyjnymi, do których można zaliczyć już i nadciśnienie tętnicze. Na szybki postęp tego schorzenia mają wpływ właśnie czynniki związane z wysokim uprzemysłowieniem i skokiem cywilizacyjnym państw, a więc – wysoko przetworzona żywność, konserwanty, wśród których wiele zawiera substancje podnoszące znacznie poziom ciśnienia krwi, jak sód. Wielu ludzi cierpi na nadciśnienie, jednak nawet o tym nie wie – po prostu nie badają swojego ciśnienia. Tymczasem nie leczone nadciśnienie potrafi zaatakować niespodziewanie, ponadto z czasem cały organizm odczuwa skutki nie leczonego nadciśnienia tętniczego. Dlatego warto jest mierzyć co jakiś czas ciśnienie krwi, w każdej przychodni można to zrobić bezpłatnie w godzinach pracy danej placówki, dobrze mieć też w domu jakikolwiek ciśnieniomierz i samemu regularnie mierzyć ciśnienie. Na pewno dobrze jest ograniczyć spożycie soli kuchennej, która w bardzo znaczący sposób podnosi ciśnienie krwi, bardzo dobrze z kolei obniża ciśnienie czosnek – jest pewnego rodzaju regulatorem ciśnienia w naszym organizmie. Jeśli stwierdzimy u siebie nadciśnienie, należy pozostawać pod opieka lekarza aż do jego decyzji o ewentualnym zakończeniu leczenia.