MOM – wiesz co jesz?

MOM – wiesz co jesz?

MOM : z tym znakiem możemy spotkać się czytając etykiety niektórych produktów żywnościowych. Co to właściwie jest i dlaczego tyle się teraz o tym mówi? MOM to w skrócie mięso oddzielone mechanicznie. Uzyskuje się je w wyniku mechanicznego oddzielania mięsa przylegającego do kości. Z racji tego, że wykonywane jest to maszynowo, fragmenty mięsa zostają uszkodzone, tkanki mogą mieć zmieniona strukturę. MOM może również zawierać fragmenty żył, tkanek, kości i okostnej, zawiera też więcej niż mięso tłuszczu. Z tej obróbki powstaje nie mięso a masa mięsnopodobna o znacznie obniżonej wartości odżywczej. Do produkcji MOM nie są wykorzystane łapy, skóry, ogony i szyje. MOM obniża wartość produktów w których jest zawarty, poprzez obniżenie walorów odżywczych i smakowych. Mięso to możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych nawet tych produkowanych dla dzieci. Możemy spodziewać się go w parówkach, pasztetach, gotowych hamburgerach czy klopsach ze słoika. Najgorsze jest to ,to ze stwierdzono obecność MOM w przecierowych zupkach dla niemowląt! Producent zapewnia, że obiadki dla niemowląt wypełniają wszystkie polskie i unijne wymagania, stawiane żywności dla dzieci i niemowląt, zawartości MOM jednak nie zaprzecza. Prawdopodobnie sprawa ta będzie jeszcze rozstrzygana. Wracając do MOM w żywności, jedyne co możemy zrobić to dokładnie czytać etykiety produktów, nie zawsze kierować się najniższą ceną bo może okazać się, że to co myśleliśmy że jest parówką, z prawdziwej parówki ma tylko nazwę.