Różne oblicza konserwantów

Są najczęściej postrzegane przez ludzi jako samo zło. Choć większość konsumentów wolałaby całkiem zlikwidować je z codziennego życia, każdy z nich ma z nimi do czynienia. Są stosowane w produktach spożywczych, ale również tych przeznaczonych choćby do pielęgnacji ciała. Zasadniczą rolą, jaką konserwanty odgrywają podczas produkcji oraz użytkowania produktów przeznaczonych do jedzenia, jest utrzymanie ich świeżości. W czasach, gdy niemal wszystko na sklepowych półkach może pochwalić się kilku-, a nawet kilkunastomiesięczną gwarancją przydatności, konserwanty to podstawa. Bez nich jedzenie szybciej by się psuło. Ulegałoby działaniu drobnoustrojów i bakterii, a także poddawane było procesowi fermentacji. Do niektórych produktów dodawane są również różnego rodzaju barwniki oraz wzmacniacze smaku, a nawet zapachu, towarzyszącego potrawom. Trzeba pamiętać, że nie każdy dodatek, oznaczony literą E oraz przydzielonym numerem, musi być szkodliwy. Co więcej, niektóre mogą nawet w niewielkich ilościach działać pozytywnie na funkcje organizmu. Poza tym, różnego rodzaju normy związane z produkcją dodatków do jedzenia określają, jaki udział w każdym produkcie może mieć konkretny składnik. Rolą kupujących, a potem spożywających, jest natomiast zadbanie, by nie przesadzić z dodawaniem konkretnych produktów do codziennej diety.