Skrzyp polny doskonały nie tylko na włosy

Skrzyp polny doskonały nie tylko na włosy

Rośliny lecznicze można bez problemu znaleźć także na polskich łąkach. Ziołolecznictwo ma w Polsce ogromne tradycje. Dzięki temu każdy człowiek, który zaopatrzy się w odpowiednią literaturę lub skorzysta z jakiegoś dobrego źródła internetowego, będzie mógł skorzystać z dobrodziejstw ziołolecznictwa. A jedną z najczęściej zbieranych roślin jest skrzyp polny. Nietrudno go znaleźć na łąkach ze względu na bardzo charakterystyczny wygląd. Przypomina on bowiem miniaturowe drzewko z zielonymi igiełkami. Skrzyp zrywa się a potem trzeba go ususzyć. Najlepiej suszyć pokrojone na drobne kawałki roślinki. Najsmaczniejszy jest skrzyp młody, a więc taki, który ma ładny, jasnozielony kolor. Kiedy będzie już wysuszony, trzeba go przechowywać w zamykanych słoikach, szczelnie zakręcanych albo też zamykanych folią z gumką recepturką. Wysuszony skrzyp gotuje się przez pół godziny na bardzo małym ogniu, stosując jedną łyżkę stołową na litr wody. Tak uzyskany wywar powinno się pić raz dziennie. Jest nie tylko smaczny, ale i do tego niebywale zdrowy. Przede wszystkim doskonale wpływa na kondycję włosów i paznokci. Ale nie tylko. Pięknieje po nim także skóra, a zdaniem wielu osób skrzyp doskonale radzi sobie także z szeregiem rożnego rodzaju schorzeń. Ma również działanie przeciwrakowe a w wiele osób mówi o tym, że pomaga zwalczać guzy nowotworowe.