Zagrożenie ze strony grzybów

Zagrożenie ze strony grzybów

Jesień to jak co roku okres, kiedy tysiące osób wybierają się na grzyby. Suszone lub marynowane borowiki czy inne, mniej szlachetne gatunki grzybów, są przecież jednym z charakterystycznych składników polskiej kuchni. Niestety, jak co roku nie brakuje także dużej ilości zatruć. Zazwyczaj są one spowodowane ludzką chciwością. Wystarczy bowiem zbierać grzyby, które nie mają blaszek pod spodem. W takim przypadku jedynym zagrożeniem może być zatrucie się borowikiem szatanem, którego jednakże jest bardzo łatwo odróżnić od prawdziwych borowików (grzyb ten jest niebywale gorzki, podczas gdy prawdziwe borowiki są słodkawe). Każdego roku zatem media przekazują informacje o ciężkich zatruciach, które w wielu przypadkach kończą się śmiercią albo ciężkim uszkodzeniem wątroby, wymagającym jej przeszczepu. Warto wiedzieć, co zrobić, kiedy istnieje podejrzenie zatrucia grzybami. Liczy się bardzo szybkie działanie. W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym liczą się minuty, a zatrutej osobie grozi śmierć. Podstawą działania jest spowodowanie usunięcia treści żołądkowej. Robi się to poprzez zastosowanie sondy albo poprzez zmuszenie zatrutego do wypicia co najmniej jednej szklanki wody z dużą ilością soli. Od razu należy także wezwać pogotowie ratunkowe. Zwymiotowaną treść żołądka się zabezpiecza w celu dokonania analizy w placówce medycznej, z jakiego rodzaju toksyną ma się do czynienia.