Zapobiegać lepiej niż leczyć

Polacy coraz więcej uwagi poświęcają temu, co ogólnie określa się trybem życia. I bardzo, dobrze, twierdzą zgodnie lekarze, trenerzy, dietetycy. Przede wszystkim im wcześniej doceni się znaczenie zdrowego trybu życia, tym łatwiej będzie można uniknąć niejednej choroby. Zapobieganie ma wiele zalet, dających mu przewagę nad leczeniem. Nie obciąża organizmu zmaganiem się z chorobą, ale buduje jego siłę i odporność. Jest mniej czasochłonne, nie wymaga tak dużych pokładów energii, pieniędzy, nie wiąże się z ogromnym stresem. Większość zdrowych nawyków można wprowadzić do codzienności bardzo niewielkim kosztem. Zamiast samochodu spacer lub rower. Kolejny program w telewizji lepiej zastąpić godziną w siłowni. Na talerzu wszystkie kolory tęczy. Nawet osoby, które przyzwyczaiły się do ciężkostrawnych potraw, w których na pierwszym miejscu nieodzownie króluje czerwone mięso, po zmianie diety na lekkostrawną mówią o lepszych samopoczuciu. I tak przyjemnym wrażeniu lekkości. Nie trzeba całkowicie rezygnować z mięsa. Wręcz przeciwnie, stanowi ono ważne źródło białka i składników, umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto jednak ograniczać jego ilość na rzecz chociażby warzyw. W ten sposób odciąża się układ pokarmowy, jak również krwionośny. A to one mają tendencję do sprawiania wielu problemów.