Zgaga – przyczyny powstania i leczenie

Zgaga – przyczyny powstania i leczenie

Na pewno wielu z nas ma takie sytuacje, kiedy zaczyna piec w przełyku, odbija się co jakiś czas, jak też wydaje się nam, że podchodzi coś do przełyku i czuć kwaśność w ustach. Przełykamy cięgle ślinę, jednak to niewiele daje i nadal czujemy w przełyku kwaśny smak. Takie objawy dowodzą, że męczy nas tak zwana zgaga, czyli nadkwaśność żołądka. Okazuje się, że coraz więcej ludzi cierpi na tę dolegliwość, co jest spowodowane złymi nawykami żywieniowymi, jak też pośrednio jakością wielu rodzajów żywności. Nadkwaśność jest wywołana zbyt wielką ilością kwasu wytwarzanego w żołądku, który powoduje właśnie zgagę i odbijanie się. Nie leczona nadkwaśność żołądka powoduje w przyszłości groźne choroby, jak wrzody żołądka czy nawet nowotwór – dlatego też trzeba podjąć stosowne leczenie po spostrzeżeniu, że taka zgaga występuje relatywnie często. Najważniejsze jest obniżenie poziomu kwasu w żołądku, co można osiągnąć za pomocą preparatów dostępnych w każdej aptece. Ponadto można poprzez zmianie nawyków żywieniowych zmniejszyć dolegliwości lub nawet spowodować ich całkowite ustąpienie. Bardzo źle na żołądek wpływa palenie papierosów, równie szkodliwe jest nadmierne, często spożywanie alkoholu, przy czym najbardziej szkodliwe działanie ma regularne picie piwa. Należy unikać też rzeczy kwaśnych, które w sposób naturalny powodują zakwaszenie żołądka i nadmierna produkcje kwasu w naszych żołądkach – bardzo ważne jest też, aby na pusty żołądek nie pić kawy naturalnej.